گیاهی مغذی اما ناشناخته

به گزارش عصر کازرون، کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: گندم، ذرت، برنج، جو، جو دوسر و چاودار، از عمده غذاهای حیاتی انسان در سراسر دنیا است.

«مهدیه فرید» افزود: کینوا گیاهی متعلق به خانوادهChenopodiaceae است که اسفناج و چقندر قند را نیز شامل می شود و حدود ۲۵۰ گونه از این خانواده در سراسر دنیا وجود دارد.

او اضافه کرد: کینوا به عنوان شبه غلات پخته و مصرف می شود؛ دانه و برگ های کینوا، قسمت های خوراکی آن محسوب می شود و هر چند این گیاه خصوصیات غلات را دارد، اما به عنوان شبه غلات عنوان شده است.

این کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت بیان کرد: هر ۱۰۰ گرم کینوا، ۳۶۸ کیلوکالری انرژی دارد و محتوای پروتئین در دانه های خشک کینوا نیز بین ۱۶.۵- ۱۳.۸ درصد است که به طور میانگین ۱۵ درصد محاسبه می شود و میزان آن بیشتر از برنج، چاودار، جو، ذرت و نزدیک به پروتئین گندم است.

زرون

فرید ادامه داد: کربوهیدرات اصلی کینوا، نشاسته است که حدود ۵۲ تا ۶۹ درصد آن را تشکیل می دهد و میزان فیبر آن نیز ۹.۷-۷ درصد است، در مقایسه با نشاسته گندم و جو، نشاسته کینوا بیشترین غلظت (ویسکوزئیه) و ظرفیت بالاتر جذب آب و تورم را دارد.

او افزود: میزان چربی کینوا ۹.۵-۲ درصد و سرشار از اسیدهای چرب ضروری مانند لینولئیک اسید و آلفا لینولینک اسید(امگا۶ و امگا ۳) است که از چربی های خوب محسوب می شود و به علت کمیت و کیفیت ذره های چربی آن، به عنوان جایگزین دانه چربی مورد قبول واقع شده است.

این کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت اضافه کرد: دانه های کینوا سرشار از ویتامین B۶ و فولیک اسید است؛ بر اساس گزارش ها، سطح B۶ و فولیک اسید در ۱۰۰ گرم کینوا، نیازهای روزانه بزرگسالان را تامین می کند.

فرید با اشاره به این که میزان مینرال آن نسبت به سایر غلات بیشتر است، گفت: محتوای کلسیم و آهن کینوا نسبت به دانه های غلات رایج، بالاتر است.

او ادامه داد: برخی مطالعات نشان داده، کینوا برای کودکان، سالمندان، افراد با سطح فعالیت ورزشی بالا، افراد با عدم تحمل لاکتوز، زنان با پوکی استخوان، افراد دچار آنمی، دیابتی ها، بیماران دچار دیس لیپیدمی، افراد چاق و مبتلا به سلیاک (این اثر به علت خاصیت آن در زمینه ارزش بالای تغذیه ای، خاصیت درمانی و فاقد گلوتن بودن) مفید است.

کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت افزود: خاصیت های درمانی کینوا به وجود فیبر، مینرال ها، ویتامین ها، اسیدهای چرب، آنتی اکسیدان ها و به ویژه «فیتوکمیکال های» موجود در این ماده غذایی مرتبط است.

فرید گفت: افزودن کینوا به غذای افراد مبتلا به سلیاک که فاقد گلوتن است، منجر به بهبود تحمل رژیم غذایی می شود و از بدتر شدن بیماری جلوگیری می کند.

نظرات بینندگان تعداد نظرات بدون دیدگاه

اولین نظر را شما بنویسید و آغاز گر بحث باشید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مصاحبه
فراتر از کازرون