نمک ؛ چرا؟چقدر؟چگونه؟

به گزارش عصر کازرون، نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز بدن، انتقال پیام های عصبی و کارکرد صحیح عضلات در بدن است. نمک به مقدار محدود مورد نیاز بدن است . به عنوان مثال در هنگام اسهال و استفراغ و یا فعالیت شدید بدنی در گرما با مصرف کمی نمک می توان املاح از دست رفته را جبران کرد.برای ساخته شدن اسید معده نیزنمک موردنیاز است. وقتی اسید معده کم شود هضم غذا به خوبی صورت نمی گیرد. همچنین میکروب های مضر در معده و سیستم گوارش رشد می کنند.

۲ گرم نمک است. این در حالی – اما این نیاز هرگزدلیلی برمصرف بی رویه نمک نیست. توصیه جهانی مصرف روزانه حداکثر ۳ است که سرانه مصرف نمک در کشور ما در حدود ۱۰ گرم در روز می باشد.

در صورتی که نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیه ها هم سالم و دارای عملکرد مناسب باشند نمک مازاد بر نیاز بدن از راه کلیه ها و از طریق ادرار دفع می شود. اما در صورت اختلال در کارکرد کلیه ها یا یکی از سیستم های مربوط به دفع نمک ویامصرف بیش ازظرفیت بدن؛ نمک مصرفی اضافی موجب تجمع آب در بدن شده که نتیجه آن افزایش فشار خون وانواع بیماری های قلبی عروقی وعوارض جانبی مثل ادم اندام های تحتانی است.

برای پیشگیری از فشارخون بالا و بیماری های قلبی به نکات تغذیه ای مرتبط با نمک زیر توجه کنید:

هنگام طبخ غذا باحداقل میزان نمک انجام گیرد.
نمکدان از سر سفره حذف شود.
غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند، به همین دلیل بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی را محدود کنید.
برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها به جای نمک از سبزی های تازه، سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن، شوید و … استفاده کنید.
مصرف غذاهای شور مثل آجیل شور، چیپس، پفک، انواع شور، ماهی دودی، سوسیس و کالباس را کاهش دهید
جوش شیرین که برای ورآمدن و پف کردن انواع نان و کیک به کار می رود دارای مقدار زیادی سدیم است. بنابراین در افرادی که به علت ابتلا به بیماری محدودیت مصرف نمک دارند مصرف جوش شیرین هم باید بسیار محدود شده یا قطع شود.
مصرف خیار شور برای افراد سالم باید محدود شده وبرای افرادفشارخونی باید حذف شود
همواره باید به تاریخ مصرف نمک و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قید عبارت تصفیه شده بر روی بسته بندی نمک دقت نمود.
برخی از پژوهش ها نشان داده است بین مصرف زیاد نمک با طاسی سر، بدخوابی و بی خوابی ارتباط وجود دارد.

نکاتی چند در مورد نمک یددار تصفیه شده:
نمک تصفیه نمکی است کاملا” بهداشتی که ناخالصی های آن حذف شده است.
خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ می کنند.
وجود ناخالصی ها در نمک خصوصا” در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی ممانعت از جذب آهن می شود.
بنابراین توصیه می شود نمک به مقدار کم مصرف شود و همان مقدار کم نیز نمک تصفیه شده یددار باشد.

شهلا خلفی – کارشناس تغذیه ورژیم درمانی شبکه بهداشت و درمان شهرستان کازرون

مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تعداد نظرات بدون دیدگاه

اولین نظر را شما بنویسید و آغاز گر بحث باشید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مصاحبه
دیگران میخوانند
فراتر از کازرون